BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS

Monday, January 24, 2011

diy centerpiece groom side table

Assalammualaikum..

Hai semue..
Hari ini kite adekan kelas deko bersame Cik Nadieya..
Ye, saye mahu kongsi cara-cara nak diy bunga centerpiece meja rombongan lelaki punye..
aceh, mcm pandai sangat padahal main cucuk2 bunga je..
biar la..blog haku..haku punya suka la..hahahaha (nada blagak disitu)

ok, sudahlah merapu..
meh kite tgk cara-caranya ye..


1. pasu lut sinar.
2. rumput (yang ni beli kat kedai bunge ade jual..jgn korang pegi cabut rumput umah korang lak)
3. pasir
4. span untuk cucuk bunge

so jadilah layer mcm ini

*untuk rumput gune gam untuk polystyrene yang kaler putih tu

5. mestilah kne ade bunge.. antara bunge2 yang saye gne

* gne bunge kat atas ni..sorry camera cabuk,gambar tak jelas T_T

Then, transform jadi gini..

*korang cucuk la ikot sesedap rase korang ye



taraaa..ade 4 semuenye dah




ok, papai





Friday, January 21, 2011

Sape nak tlg i proses kad???

Assalammualaikum semue..
hari ni saye tak la bz sgt..
bleh la rehat2 ngan buat bende ape yang patut untuk keje kawen ni..
saye tangguh dulu keje sekolah..
syhhh..jgn bagitau guru besar i tau?..hehe
cepat betul masa berlalu ni..risau tau..




tengok kat atas ni..tinggal 50hari je lagi...
byk lagi bende yang saye tak buat ye kawan2...
sampai saye terpakse buat list bende ape lagi yang tak buat..
saye slalu lupe..

sape nak tlg saye proses kad sile angkat tangan??...
takde??
sile buat sendri ye cik nadieya...






hampir 1000kad nak kene lipat..
saye curi2 mase je buat bende ni..
dengan proses melipat, taip name guest, print dengan masukkan dalam sampul..
actually i buat untuk list kawan i je dulu.hehe
tapi nanti kne tolong my parents gak buat bende ni..
tak senang ye keje kawen ni..
banyaknye la bende nak kne buatnye...

kat sini dengan rasminye nak jemput kawan2 yang nak datang mase kenduri saye..
sile angkat tangan sape nak datang..
eh, sile tinggalkan alamat kat comment bawah ye..

TQ =)

Love,
nadieya




Tuesday, January 18, 2011

Entry pantas

Assalammualaikum...
Hai semua..
Harap maaf buat masa skg blum sempat nak update ape2 pon...
mase tak mengizinkan..
byk bende kna selesai..
bukan hal kawen pon..
hal keje yang tak penah habes2.. T_T
saye skg tgh bz ngan keje cekgu yang tak penah hbes spjg tahun sehingga bwk balik ke umah..
perlu ke update pasal buku SPBT kat cni?..
Perlu ke update pasal panitia bahasa melayu yang "haku" pon tak brape paham??
ke nak kne update pasal kelas "haku" yang tak hias ape2 lagi??
atau buku register yang tak tulis ape2 lagi??
ke pasal latihan sukan nanti "haku" kene bjemur tgh panas padahal "haku" nak kawen dh???
rasenye tak perlu kot...

p/s: mak i pencen ujung bulan ni..i tlg die ape utk majlis pencen die?? keje "haku" pon tak hbes2 lagi..haihhh

Monday, January 10, 2011

pre wedding photoshoot

Assalammualaikum semua..2 hari lepas pegi photoshoot ngan encik tunang..tangkap gambanye kejap je dalam mase 15minit...bsiap smpai 2 jam lbey..huhuhu..ini baru pre wedding..blum lagi wedding..oklah..meh kite tgk gmba pre wedding saye (^_^)V



*gamba kat bawah ni sementare tunggu encik tunang tengah bersiap









*gamba kami mase photoshoot





















ok, tu je...tunggu gmba seterusnye mse wedding kami nnti 12/03/2011 (nikah), 13/03/2011(bersanding), 19/03/2011( bertandang)..

p/s:gamba di atas tanpa sebarang edit (",)

Sunday, January 2, 2011

special review: DIY bunga tangan pengapit

Assalammualaikum semue..
Saye mintak maaf byk2 sebab bia pasal entry ni lame2 tak post lg..bukan bia..tapi gmba yang saye ambik mse bt kipas tangan ni dulu dah kne delete..belum sempat transfer T_T..sorry ye..gamba pegi bandung ngan jakarta pon blum masukkan lagi dalam laptop..nanti saye post entry pasal pg sana ek??..harap bersabar ye semue..

Oklah, tanpa berlengahkan mase lagi (ayat skema)..mempersembahkan entry y ditunggu2..care2 bt kipas bunge tangan pengapit...rolldown babeh...


Bahan-bahannya:



(1) Paper ceepe (yang ni gune nak buat bunge)
(2) kipas yang kite dapat mase pegi kenduri (saye recycle je)
(3) tape kaler hijau
(4) bunge artificial
(5) bunga reben
(6) rama-rama

cara-cara



(a) Lilit tape kat kipas satu2...lilit bagi penuh2...then, bagi jadi mcm ni...


then, jadi gni



(b) gam satu2 antara bukaan kipas..so, die akan stay kat situ je..bagi die kukuh (betol ke ayat saye??)



(c) ambik kertas crepe..bentukkan jadi bunge ros..korang dah belajarkan cara nak buat bunge ros dari kertas crepe?..so, saye takyah tunjuk la ek??..kalo susah sangat bleh replace ngan bunge ros artificial lagi senang..saye gune kertas crepe ni sebab nak jimat..huhuhu..buat dalam 11-12 kuntum bunge utk satu kipas tangan..then, jadi la ros ni...





(d) ambik bunge gam kat bahagian atas kipas..sampai hujung kipas





(e) Ambik bunge artificial yang halus2 gni..


asingkan bahagian die jadi gni..


Bahagian 1


Bahagian 2



saye buangkan semue daun tinggal bunge je..lekatkan Bahagian 1 mcm ini..




lekatkan Bahagian 2 jd mcm ini plak..



gam kemas2 je...yang mane tak kemas tu betolkan..

(f) Then, ambik bunge riben gam plak kat bawah jd mcm gini..pastu gam plak rama-rama kat bawah tempat pengang..


(g) last touchup, gamkan manik kat atas bunge bagi nampak lagi menarik..




ok, siap..dh ade 2 bunge tangan pengapit =)






selamat mencuba!!! =)

p/s: kat cni saye ambik dari youtube care2 buat bunge rose yang cntik..jom "DIY"


video