BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS

Friday, January 13, 2012

Part 2: Seronok bershopping barang baby?



Asssalammualaikum

Ok, hari tu I kate nak sambungkan dengan barang ape yang ade dalam container merah tu..

.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
tadaaa...



Barang yang penuh dan bagaikan tin sadin.. Huhu..Ingat kne beli lagi satu container untuk letak baju-baju2 baby je.. I tak pakai almari sebab senang nak pindah randah..So, bila pakai container mudahkan I untuk bawak ke mana pon..jom kita tengok barang keperluan satu-satu..



Keperluan Diapering

1 Napkin (1 pek) - Done
2 Pampers (2 pek) - Done (try jenama petpet newborn 1 pek dulu)
3 Diaper Wipes (2 pek) - Done (dah ada banyak)
4 Safety Pin - Done
5 Changing Mat - Done (ada 2 keping)
6 Nappy Liner - Done (try 50 sheet dulu)
7 Berus Lampin- Belum beli lagi
9 Beg Untuk Diapers-Belum beli lagi
10 Detergent Khas Untuk Mencuci Pakaian Bayi - Done (dah ada 2 jenama pureen)



Semua ni saja buat spare je..maybe mommy yang bekerja agak leceh sket nak guna napkin basuh ni. So, I beli untuk spare je kalau-kalau waktu emergency ka..takot pakai pampers kadang2 baby senang terkena nappy rash. So, I buat spare jela.



Macam dengan nappy liners ni, I beli yang 50pieces je sebab nak try je dulu..kalo guna napkin, nappy liner ni memang sesuai sebab die kurangkan sket la poo-poo baby tu terkena direct kat napkin.So, takde la teruk kita nak cuci.kalo anak I nanti ok bile guna ni, I akan beli lagi..harga die RM6.90 untuk 50 pieces.




Baby napkins ni I beli satu pak je. Nak tengok dulu sesuai ke tak..macam I cakap tadi, untuk buat spare..Pastu bleh buat bedung baby gak kalo tak guna pon.. I beli RM25.90 satu pack..dalam tu ade 10 pieces.




Diapers pants ni I beli RM12.90 sehelai.. boleh guna bersama dengan napkin untuk elak bocor..Sebab napkin kan kain biase je. Bila pakai dengan Diapers pants ni takde la bocor sangat.





Yang ni same je kegunaan dengan diapers pants..cuma dia jenis plastik dan murah sket. Harga 4 pieces RM5.90.. Kalo basuh diapers pants boleh la guna yang ni..




Safety pin I beli satu je dulu..kalo guna lagi banyak lagi nanti I tambah kot..yang ni harga die RM3.50




Changing Mat ni penting untuk tukar lampin baby..Mula2 I beli jenama Fiffy, pastu I berkenan plak dengan Changing Mat Anakku. Kualiti Anakku tebal lagi. Boleh la tukar2 pakai dua-dua. harga Fiffy RM13.90, jenama Anaku RM26.90




Keperluan Baby Care & Grooming
1 Bedak Bayi - Done (anakku pek berkembar)
2 Losyen Bayi
3 Minyak Bayi (Baby Oil)
4 Tisu
5 Sikat Bayi
- Done
6 Putik Kapas (Cotton Bud) - Done (beli pek promotion)
7 Pengepit Kuku Bayi (Nail Clipper) - Done
8 Nasal Aspirator (untuk selsema)- Done
9 Methylated Spirit – alcohol 70% - cuci pusat sebelum luruh (biasa dibekal oleh pihak hospital)
10 Gripe Water / Colic Water (untuk kembung perut bayi)
11 Termometer
12 Vicks
13 Minyak Telon - Done
14 Syringe for Medicine
15 Cotton Balls- Done




Cotton buds ni tengah offer. I ambik jela..murah je ade 600tips RM4.50




Cotton ball ni RM5 dalam ni ade 100 Balls



Ni Nasal Aspirator, boleh guna bile anak kite selseme..Kalo waktu emergency, boleh guna yang ni




I beli jenama Avon satu set skali dengan Sikat berus, sikat biase ngn nail clipper..Tengok barang2 avon ni comel memang terus melekat nak beli. I dah lupa satu set harga berapa..


Untuk kempen ni kalo nak beli set gromming kit tu kna beli skali dengan minyak baby dengan shampoo baby Avon ni


Ni contoh minyak telon yang I beli. Minyak telon ni elok untuk baby yang kembung perut. I suka bau dia..huhu..harga die RM8.80


Keperluan Feeding
1 Botol susu saiz S (2 botol) - Done (dah lengkap beli set Avents)
2 Puting Botol Susu (2 pieces) - Done
3 Bottle Sterilizer
4 Berus Pembersih Botol - Done (dah ade 2 berus)
5 Penyepit Botol Kegunaan Sterilizer
6 Sterilising Tablet Untuk Botol
7 Nipple Cream
8 Nursing Pad Washable (2 pairs) - Done
9 Nursing Pad Disposal (2 kotok)- Done
10 Breast Pump - Done (beli medela harmony)
11 Cooler Bag - Done (set medela city bag)
12. Breast Milk Storage Bottle
13 Nursing Pillow
14 Nursing Bra
15 Termos - Done (satu beli sendiri+satu ada orang hadiah masa kawen)





Nursing pad ni sangat berguna untuk menyusu. I beli yang disposable nursing pad Anakku RM15.90 (dalam tu ade 24pieces), Jenama Tollyjoy disposable jugak RM23.90 (dalam tu ade 40 pieces+8 free)..I beli jugak jenis washable jenama Fiffy 2 pair RM 5.50


Berus ni I saje beli extra je. Actually dah ade satu jenama Avent punya dalam set untuk newborn starter. Yang pureen ni harga RM7.50

Keperluan Bathing
1 Tuala Bayi - Done
2 Besen Mandi
3 Syampu
4 Sabun Mandi
5 Span


Keperluan bathing, I hanya beli towel je dulu. sebab pikir awal lagi kot nak beli losyen ngn shampoo tu..sempat je kalo nak beli dekat nak bersalin nanti. Towel ni I beli 2 pieces RM19.90 jenama Anakku.



Keperluan Nursering
1 Selimut Bayi - Done
2 Bedding set - Done (beli yang siap satu, tempah yang kekabu satu)
3 Play Pen / Katil Bayi
4 Mainan untuk Play Pen / Katil
5 Kelambu
6 Bakul Baju Kotor - Done
7 Bakul Baby (Simpan Baby Gear)


Yang sebelah kiri tu Baby Wrap atau bedung baby. I tengok warna die comel jek sebab tu I beli..Yang sebelah kanan tu blanket baby..Bedung tu I beli RM29.90..Blanket tu jenama Pigeon RM15


Ni nursing cover. Boleh guna die untuk menyusu tempat public. So, takde la segan nak menyusu kat public kan?.Harga die RM35.90



Keperluan baby gear yang kat bawah ni, nanti I review entry yang lain..

Keperluan Baby Gear
1 Baju - Lengan Pendek (8 Helai) - Done
2 Baju - Lengan Panjang (6 Helai) - Done
3 Rompers - Done (lebih 7 helai)
4 Seluar- Pendek - Done
5 Seluar-Panjang - Done
6 Sarung Tangan + Sarung Kaki (5 pair) - Done (10 pairs already)
7 Baby Bip ( 1 helai) - Done
8 Sapu Tangan (5 helai/set) - Done
9 Barut (10 helai) - Done (dah ada 18 helai)
10. Topi ( 2 helai) - Done


P/S: Yang mane I tulis Done tapi I tak review dalam ni sebab I dah review entry yang sebelum ni.

10 gucci I sayang:

Cikgu Yana said...

banyaknye yg nadia bli, membeli tu membeli jgk, kesihatan diri n baby kene jg jgk :D
nadia, yana minta maaf ye, buku yg yana janji nak bg tu sampai ke hari ni tak sampai2xke nadia, yana tak sempat nak ambil kat rmh sewa, huhu, maafkan yana nadia :D

MiSS NaDieYA said...

Takpe yana..takyah susah2..anyway,tq =)

Aya said...

syoknye tgk shopping brg2 baby.. kalau dh shopping tuk baby trs lupe dh nk beli brg sndri kan

MiSS NaDieYA said...

Aya:a'a,betul..skg dh kurang rase minat nak beli barang kat diri sendiri..tgk barang baby geram betul..huhu

mrs irmidrza to be said...

bestnyerr..nak baby gak..huhu..salam kenal dear..miza b2b 2012 dtg singgah melaway cari ilham wed prep..comel barang2 baby ni...semoga mama n baby sihat..=)

jom tukar link dear...folo u dear..folo me back ya..

http://lildrwalimah.blogspot.com/

MiSS NaDieYA said...

mrs irmidrza to be: salam perkenalan..tq dear,,smoga lancar preparation kawen..gud luck =).ok, kite exchange link

~ NANA ~ said...

tgk dr ticker tu, mcm lebih kurang je due date kite nnti...hehe

i byk lg yg x settle, baru beli baju sket2...ayooooo~

MiSS NaDieYA said...

~ NANA ~:takpe yang..ade mase lagi..i saje prepare awl2..ade lg y i tak settle..

shidah said...

bestnya dah shopping brg2 baby..x sabar nak shopping gak....info2 yg sgt berguna tuk saya :)

MiSS NaDieYA said...

shidah:selamat bershopping nanti..take care dear =)