BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS

Sunday, January 2, 2011

special review: DIY bunga tangan pengapit

Assalammualaikum semue..
Saye mintak maaf byk2 sebab bia pasal entry ni lame2 tak post lg..bukan bia..tapi gmba yang saye ambik mse bt kipas tangan ni dulu dah kne delete..belum sempat transfer T_T..sorry ye..gamba pegi bandung ngan jakarta pon blum masukkan lagi dalam laptop..nanti saye post entry pasal pg sana ek??..harap bersabar ye semue..

Oklah, tanpa berlengahkan mase lagi (ayat skema)..mempersembahkan entry y ditunggu2..care2 bt kipas bunge tangan pengapit...rolldown babeh...


Bahan-bahannya:



(1) Paper ceepe (yang ni gune nak buat bunge)
(2) kipas yang kite dapat mase pegi kenduri (saye recycle je)
(3) tape kaler hijau
(4) bunge artificial
(5) bunga reben
(6) rama-rama

cara-cara



(a) Lilit tape kat kipas satu2...lilit bagi penuh2...then, bagi jadi mcm ni...


then, jadi gni



(b) gam satu2 antara bukaan kipas..so, die akan stay kat situ je..bagi die kukuh (betol ke ayat saye??)



(c) ambik kertas crepe..bentukkan jadi bunge ros..korang dah belajarkan cara nak buat bunge ros dari kertas crepe?..so, saye takyah tunjuk la ek??..kalo susah sangat bleh replace ngan bunge ros artificial lagi senang..saye gune kertas crepe ni sebab nak jimat..huhuhu..buat dalam 11-12 kuntum bunge utk satu kipas tangan..then, jadi la ros ni...





(d) ambik bunge gam kat bahagian atas kipas..sampai hujung kipas





(e) Ambik bunge artificial yang halus2 gni..


asingkan bahagian die jadi gni..


Bahagian 1


Bahagian 2



saye buangkan semue daun tinggal bunge je..lekatkan Bahagian 1 mcm ini..




lekatkan Bahagian 2 jd mcm ini plak..



gam kemas2 je...yang mane tak kemas tu betolkan..

(f) Then, ambik bunge riben gam plak kat bawah jd mcm gini..pastu gam plak rama-rama kat bawah tempat pengang..


(g) last touchup, gamkan manik kat atas bunge bagi nampak lagi menarik..




ok, siap..dh ade 2 bunge tangan pengapit =)






selamat mencuba!!! =)

p/s: kat cni saye ambik dari youtube care2 buat bunge rose yang cntik..jom "DIY"


video

8 gucci I sayang:

~LeeyanaRadhi~ said...

wahhh sgt cantek..teruje tgk...sgt rajin kamu yea....

Ciksue said...

nadiaaaaaaa..thanksssss...
sue pkai kipas cina blh ker,buang dia punya kain,tinggal bilah jer.hehehehe..
sbb tak jumpa kipas mcm nadia punya,uwaa..
tape tu floral tape kah??

♥♥ Kasut Pink ♥♥ said...

alololo... comelnyer..

rose said...

cantik..comel tol kipas 2..serius kamu rajin giler..bagus2 =)

Rilla said...

Sangat kreatiflah kamu. Cute sangat

MiSS NaDieYA said...

oh kawan2, malu la saye gni..saye taklah serajin mana..cuma mengagahi diri untuk bt jugak..kdg2 nak diy ni putus asa tengah jalan sbb mls T_T

Schaz said...

santekk! rasanya kl spray aje bilah2 kipas tu pun blh jugak kan? spray ade manyak kaler leh pilih..

MiSS NaDieYA said...

Schaz:Rasenye boleh..sbb kayu kan..kalo nak spray je lg senang keje =)