BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS

Thursday, March 29, 2012

Preparation menjayakan breastfeeding

Assalammualaikum..sudah lama mau update pasal entry ni..tapi banyak kali dah duk bertangguh je..I nak cerita pasal preparation I untuk menjayakan breastfeeding selama 2tahun (insyaAllah)..walaupon belum mula, tapi angan-angan dah ada..tapi angan-angan saja tanpa usaha tak berjaya jugak..yang sebenarnya, ada je orang berjaya tanpa bantuan gadget-gadget yang ada kat pasaran sekarang..macam I tengok mak sedara I. Sampai anak die 4tahun still menyusu dengan die!!..tapi mungkin sebab dia tak berkeje dan senang duduk ngan anak 24jam.so, senang nak menyusu anak die secara direct je..Macam dengan I, terpaksa buat stok untuk mengelak kekurangan susu or waktu emergency nanti..I harap dapat menyusu anak I sampai 2tahun..I harap rezeki anak I melimpah ruah..aminnn..kita boleh saja memudahkan kerja kita dengan memberi anak kita susu formula..tapi sedangkan dalam al-quran pon ada menyebut:

"Dan Kami wajibkan manusia berbuat baik kepada kedua ibu bapanya; ibunya telah mengandungnya Dengan menanggung kelemahan Demi kelemahan (dari awal mengandung hingga akhir menyusunya), dan tempoh menceraikan susunya ialah Dalam masa dua tahun; (dengan Yang demikian) bersyukurlah kepadaKu dan kepada kedua ibubapamu; dan (ingatlah), kepada Akulah jua tempat kembali (untuk menerima balasan)". Luqman 14

*Sumber daripada google


Anak kita berhak dapat yang terbaik. Dan kita sendiri mesti memberi yang terbaik untuk anak kita. Susu formula susah terbukti tidak setanding dengan susu ibu..pekakkan telinga jika ada orang yang tak menyokong kamu dalam usaha dalam memberikan yang terbaik untuk anak kamu..kalo kamu di tempat yang benar dan betul-betul bersungguh, InsyaAllah, Allah akan menolong hambanya.. I sepanjang dalam tempoh mengandung ni tidak terpikir pon dari awal nak bagi susu sendiri..tapi bila I dah masuk 2nd trimester, I banyak baca melalui blog pasal breasfeeding ni.. Bila I baca, I jadi macam bersemangat nak breastfeed anak sendiri..tambah pulak bila tengok mommy kat luar sana yang bersemangat betul buat stok untuk anak dierang, I jadi kagum..tambahan plak anak yang menyusu dengan mommy dia sendiri lebih sihat dan bijak dan kurang berpenyakit..Yang ni list yang I buat untuk breastfeed anak I..


Feeding
1 Botol saiz S (2 botol) avent newborn starter set
2 Puting Botol Susu (2 pieces) avent newborn starter set
3 Bottle Sterilizer little bean combo set
4 Bottle Warmer little bean combo set
5 Berus Pembersih Botol dah ada 2 (avent+pureen)
6 Penyepit Botol little bean combo set
7 Sterilising Tablet
8 Nipple Cream
9 Nursing Pad Washable (2 pairs)jenama fiffy 2 pairs
10 Nursing Pad Disposal (2 kotak)anakku+tollyjoy
11 Breast Pump beli medela harmony+spectra 3 double pumping
12 Cooler Bag (set medela city bag)
13 Breast Milk Storage Bottle dah ada bumble bee+MLO (nak tambah lagi 2 set bumble bee)
14 Nursing Pillow baby love
15 Nursing Bra baru ada 2helai
16 Termos dah ada 2
17 Buku Panduan Menyusu
18 Dyring Rack anakku

Alhamdulillah, sudah lengkap hampir 90%..I cuma nak tambah beli storage bottles dengan nursing bra..nipple cream maybe I beli mase pantang nanti... Sterilising tablet maybe taknak beli kot sebab ade baca orang cakap bau dia tak best bila guna..ada bau macam klorox.. Antara yang I prepare untuk breastfeeding anak I..









Feeding bottles
1 Botol saiz S (2 botol) avent newborn starter set
2 Puting Botol Susu (2 pieces) avent newborn starter set



I beli jenama Avents newborn starter set (warna honey)..memang dah lengkap dengan brush, puting dengan ade 2 botol susu 4oz dengan 2 botol susu 9oz..pastu I ade dapat free satu cikgu sekolah I kasi..die kate anak die tak guna lagi..pastu yang lagi satu botol kaca untuk panas ebm nanti..sebab botol kaca die memang tahan suhu yang tinggi dan tak merosakkan botol bila kite nak guna dengan warmer..rase sayang plak nak panaskan ebm guna botol storage yang plastik..



Ni la rupa botol kaca tu..jenama farlin..murah la banding dengan jenama lain..rasenye harge RM30 kot..


Sterilizer+Warmer
3 Bottle Sterilizer little bean combo set
4 Bottle Warmer little bean combo set
5 Berus Pembersih Botol dah ada 2 (avent+pureen)
6 Penyepit Botol little bean combo set



Yang ni, I dapat promotion..harga sebenar RM199..pastu I dapat dengan harga RM179.90..dalam tu ada sterilizer, warmer, penyepit botol ngn free little bean punya feeding botol..So, tambah lagi collection feeding bottle I. I rase sterilizer dengan warmer ni penting untuk bantu ibu yang bekerja macam I..so, tak perlu la I nak masak air..sedia periuk segala bagai untuk sterilize bottles...hanya 8 minit kita dah siap sterilizer botol-botol..




berus botol I saje beli extra..rak ni memang I nak guna untuk keringkan botol2 lepas basuh..




Set Breastpump+ Cooler Bag

11 Breast Pump beli medela harmony+spectra 3 double pumping
12 Cooler Bag (set medela city bag)


I ade buat review pasal set breastpump dan cooler bag medela yang I beli hari tu..boleh rujuk kat sini..Tapi I ade baca forum..untuk ibu yang bekerja kalo boleh beli lah pump elektrik kalo nak menyenangkan..jadi, bila pikir2 balik..I taknak buat kerja separuh jalan jadi I tambah set breastpump yang agak ok dan affordable...harga pun tak mahal sangat.. so, I pilih spectra 3 sebagai breastpump elektrik yang jadi pilihan I..breastpump medela ni, I akan guna waktu emergency bila takde sumber elektrik..atau ape2 case emergency..kalo spectra 3 kne hantar service, so ade lagi satu pump yang boleh cover..

I beli Rm388 untuk double pump..pastu I tambah dengan filter untuk elak backflow RM13..So, I rase berbaloi jugak beli yang ni sebab ramai mommy yang kat luar sana guna spectra 3..breastpump die standard hospital punya..dan kalo rosak ke ape boleh hantar pegi services..jangka hayat breastpump ni pon lama..cuma berat sikit.. I tengah berkira-kira ngan husband I nak beli Momlittleones punya bagpack untuk bawak pegi keje..yang tu tunggu lepas habes pantang kot..


Storage bottle + storage bag
13 Breast Milk Storage Bottle dah ada bumble bee+MLO (nak tambah lagi 2 set bumble bee)

Botol storage yang I beli..rasa perlu tambah lagi kot..sebab baru ada 21 botol untuk 5oz.. 10 botol untuk 2oz dengan I beli plastik liner 2 kotak..ingat masa dalam pantang nanti nak mintak husband pegi beli lagi storage bottles ni..


15 Nursing Bra baru ada 2helai
Nursing Cover done

Nursing bra ni perlu tambah lagi..baru ade 2..nanti beli online je kot..mudah dan senang..nursing poncho ni satu tu dah cukup kot..


Nursing Pillow
14 Nursing Pillow baby love
Nursing pillow ni kalo takde pon takpe sebenarnya..cuma nak memudahkan, I beli je..lagipon ade promotion..guna untuk support baby bila kita nak breastfeed baby kita..



Tambah Ilmu
17 Buku Panduan Menyusu


I galakkan ibu yang bekerja untuk beli buku ni..buku ni agak simple dan senang nak paham..lagi satu tak tebal mana pon.. I beli Rm8 lepas diskaun. Dalam buku ni die terang secara direct dan mudah nak paham..die terang dari awal cara nak simpan ebm, jenis pump yang ade, masa start buat perahan..


Ok, tu je nak kongsi..moga-moga niat kita dimakbulkan Allah..aminnnn

9 gucci I sayang:

n0rraslida alias said...

byknyew dh beli...bestnyew.... =)

MiSS NaDieYA said...

alhamdulillah..cukup la dulu preparation untuk baby dalam perut ni =)

aTy _faRed~ said...

memang lengkap..!!! BP siap ade manual ngan elektrik nyer..gud luck dear..saye pon harap dapat menyusukan anak sepenuh nyer..insyaallah..:)

MiSS NaDieYA said...

suka tengok blog aty..byk dpt information dr sn...gud luck dear..same2 la kite =)

kay kamal said...

so far nmpak mcm u r well prepared, good luck waiting for ur lil one.

tp nmpak takde baby carrier lagi, nk tumpang promo u babywearing pakai wrap! visit my blog ade pre-order yang best!

im selling them at really harga runtuh buat sendiri pon u dpt harga sama.. hoho.. siyes. just wanna share my love for the wrap. sila tgk ye. huu~

wawan said...

Sy tengah survey2 nak beli breast pump & botol susu. Then bila tengok Nadieya beli botol susu Avent & breast pump Medela ni, I'm wondering jgk la.. Memang buleh ek klu guna brand lain2? Ke lg elok klu guna breast pump & botol susu brand yg sama? Sory la banyak tanya plak =P

MiSS NaDieYA said...

kay kamal:kalo i nak nanti, i bagitau u =)

MiSS NaDieYA said...

wawan:tak kisah dear pakai breast pump jenama ape pon..sebab bila kita pump kita akan simpan dalam storage bottle, plastik liner atau u prefer bekas dadih..after pump, boleh transfer..lagipon, slalu kita beli pump sebab nak bt stok ebm..kalo breastpump medela ni muat ngan storage bottle bumble bee, jungle jingle atau autumz..spectra pun sama..kalo spectra die ade wideneck..boleh pump trus ke bottle avents..storage bottle avents mahal la dear..empat botol harge die rm60++..kalo nak simpan susu better beli bumble bee, autumnz atau jungle jingle, i rase harge dalam rm30++ untuk 10botol 5oz..kalo untuk feeding bottle takpe la pakai avent

HoneyShoppers said...

another breastfeeding mother!

just nak share shaklee punye vitamin yang kite advice untuk breastfeeding mommies.

im a user myself and mmg nampak kesan yang positif. if interested can sms/watsapp 0162036652 or visit vitamintogo@blogspot.com